pep-guardiola-city-1462468285021

Ahogyan az első mérkőzés eredményéből sejteni lehetett, Josep Guardiola Manchester Cityje magabiztosan jutott be a Bajnokok Ligájának csoportkörébe, miután Fabian Delph fejesével 1:0 arányban legyűrte a Steaua Bukarestet. A mérkőzés a vártakozásoknak megfelelő mederben zajlott, a Manchester City nyomasztó labdabirtoklási fölényben játszott, ám még mindig látszanak a manchesteriek problémái. Hajtás után elemzés a mérkőzésről.

Kezdőcsapatok

Képernyőkép – 2016-08-25 16:03:29

Pep folytatta a csapat rotálását, így a hétvégi bajnokitól teljesen eltérő kezdő tizenegyet küldött ki az Etihad Stadion gyepére. Kikerült a kezdőből az argentin Otamendi, akinek a helyét ismételten Kolarov foglalta el, míg a balhátvéd posztjára Clichy került vissza. Zabaleta és Sagna után ezúttal Maffeot is kipróbálta a jobbhátvéd pozíciójában a katalán mester. A középpályán Delph és Yaya Touré is játéklehetőséget kapott, míg a csatársorban az ifjú titán Kelechi szórakoztatta a közönséget. A Steaua kezdője is sokat változott az odavágóhoz képest, bekerült a csapatba Bourceanu és Popescu is, míg Popa és Stanciu ezúttal az oldalvonal mellől szemlélte az eseményeket.

Hamis szélsőhátvédek

Ahogyan azt Manchester égszínkék felén idén már megszokhattuk, Guardiola ismételten megvariálta a szerepeket a csapaton belül, így a két szélsőhátvéd ahelyett, hogy klasszikus módon az oldalvonalat szántotta volna fel, behúzódott a pálya közepére, hogy aztán onnan támogassa a labdakihozatalokat. Ezzel egyidőben, hogy mindez lehetséges legyen a védekező középpályás Fernando lépett vissza a két középhátvéd közé, Salida Lavolpianát alakítva.

Képernyőkép – 2016-08-25 12:27:20

Ezzel a csapat egy 3-2-5-ös felállást vett fel labdabirtoklás folyamán, ahol a két spanyol szélső, Nolito és Navas feladata volt az ellenfél védekezési arcvonalának szélesítése. Ennek a koncepciónak egyik legfontosabb erénye, hogy az ellenfél csatárainak figyelmét a két újdonsült középpályás köti le, ezáltal egy-egy védő is előre tud törni a labdával, szintén középpályásként funkcionálva. Ilyen esetekben a pozíciós struktúra stabilitásának érdekében egy játékos rendszerint vissza kell lépjen az előretörő helyébe, hogy egy esetleges labdavesztést követően az ellenfél ne tudjon rendezetlen védelem ellen kontrát vezetni.

Képernyőkép – 2016-08-25 14:34:59

A feljebb lépő Fernando és Kolarov helyét Maffeo és Clichy veszi át.

Támadásépítés

Ez a fázisa a játéknak azonban már bőven okozott problémákat a Manchester City számára, hiszen középpályásai nem voltak olyan intelligensek, mint a gálakezdő Silva és DeBruyne, így a betanult sémákra kellett támaszkodnia a csapatnak.

Jellemző volt, hogy az áttörést a széleken szeretné elérni a csapat, így a kombinációkat is rendszerint a pálya ezen részén szerették volna megejteni. Ilyenkor a halfspace felszabadítása kulcsfontosságúnak bizonyult, hiszen az esetek többségében ebből a zónából akarták elérni a széleken helyezkedő társakat, majd amikor ott sikerrel jártak, ide szerették volna visszajuttatni a játékszert.

Egyik opciónak tehát az mutatkozott, hogy a bal szélről szívesen befelé cselező Nolito számára  nyissanak területet, aki aztán a ha megverte az emberét egy az egyben, szabad területre jutott. Pédának látható a fenti képsor is, ahogyan Delph a szél felé viszi emberét, ezáltal teljesen kiürítve a halfspacet Nolito előtt.

És ahogyan a logikánk is diktálja, könnyen kitalálható, melyik oldal volt aktívabb a mérkőzés folyamán. Mégpedig a bal, hiszen azon túl, hogy Nolito intelligensebb játékos Jesus Navasnál, ő tudott befelé cselezni, így nem lehetett olyan könnyen leszorítani a pályáról, valamint Clichy is gyakrabban lépett fel mellé támogatást nyújtani.

Ahogyan azt már az elején említettem, a 3-2-5-ös felállást alkalmazták az égszínkékek, azaz Touré és Delph is a csatársort támogatta. Ez elméletben egy kiváló felállás a tömörülő védelmek megbontására, hiszen az öt támadó megvelelő vertikalitást nyújt, több passzopció keletkezik. Mivel azonban a középpályások nem helyezkedtek elég okosan, a Steauának elég volt a számbeli fölényt kialakítani a területen, hogy elszigetelje a hazaiak csapatrészeit. Ez aztán tovább erősítette a szélekre történő orientálódását a manchesterieknek, hiszen ott kevésbé figyeltek a bukarestiek, nem tudták olyan effektíven megállítani a hazaiakat. A manchesteri problémák megoldására kínálkozott egy kézenfekvő megoldás, amelyet ők csak a labdakihozatalok során alkalmaztak, ez pedig az ellenfél vertikális széthúzása. Ezt a középpályások hátrébblépésével lehetett volna kieszközölni, amelyet azonban nem húzott meg a Manchester City.

Képernyőkép – 2016-08-25 14:36:32

A képen is látható, hogy Touré egy bukaresti játékos fedezőárnyékában bújik meg, lehetetlenség megjátszani. Iheanacho oldalirányú mozgása egy passzfolyosó irányába viszont ígéretes, még ha Fernando nem is észleli.

Letámadás közben

Ami a presszingelést illeti, a csapat igyekezett végig rendkívül kompakt maradni, ami rendkívül fontos a rövid passzos labdakihozatalok ellen.

Képernyőkép – 2016-08-25 12:39:32

Ennek köszönhetően a Steaua Bukarest rendszerint előrevágott labdákra kényszerült, amiket nagyon alacsony hatékonysággal tudtak csak megtartani, ami ismételten a hazaiak labdabirtoklási fölényét erősítette. A román csapatot már rögtön annak kapujánál rendkívül agresszívan letámadta, amelyre az nem is tudott reagálni. Alapvetően a fedezőárnyékok megfelelő használata volt a középpontban, azaz ez még nem az a területvédekezés volt, amelyet a szezon előrehaladtával várhatunk, ám kétségkívül jól működött.

Képernyőkép – 2016-08-25 14:38:08

Jól megfigyelhető, hogy Iheanacho kizárja a kapust a játékból, Touré a másik középhátvédet őrzi. Bár Delph nem őrzi szorosan a szélsőhátvédet, és az meg is kapja a labdát, nincs más opciója, mint az ívelés.

Összegzés

A meccs tehát nagyban hasonlított Pep Guardiola eddigi mérkőzéseihez a Manchester City kispadján, azonban világosan látszik, hogy ez a csapat még nincs készen. A katalán mesternek még sok munkára van szüksége, legfőképpen a Fernandohoz hasonló alacsony játék IQ-jú játékosok betanításához és a kapu előtti ötlettelenség megszüntetéséhez. A fejlődés viszont elkezdődött, ennyi biztos.

Advertisements